Americkej banke JPMorgan hrozí rekordná pokuta vyše 6 miliárd USD

28.08.2013 Celý región

New York 28. augusta (TASR) - Americkej banke JPMorgan hrozí podľa mediálnych správ rekordná pokuta. Dôvodom sú pochybné obchody s hypotekárnymi cennými papiermi. Obvinenia ohrozujú už aj tak pošramotenú povesť banky. Informovali o tom DPA a Financial Times (FT).

Federálna agentúra pre financovanie bývania FHFA požaduje od JPMorgan vyše 6 miliárd USD (4,5 miliardy eur) ako náhradu škôd spôsobených zavádzaním pri predaji hypotekárnych cenných papierov finančným inštitútom Fannie Mae a Freddie Mac. Uviedli to FT a agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje z finančných kruhov.

JPMorgan mala podľa obvinenia FHFA, ktorá vykonáva dohľad nad zoštátnenými hypotekárnymi inštitútmi Fannie Mae a Freddie Mac, obom inštitútom tesne pred začiatkom finančnej krízy predať cenné papiere kryté hypotékami za 33 miliárd eur, pričom vedome klamala o kvalite týchto hypoték.

FHFA a JPMorgan sa odmietli vyjadriť k výške požadovanej pokuty. FHFA v roku 2011 obvinila JPMorgan a ďalších 17 bánk zo zavádzania pri predaji hypotekárnych cenných papierov. Fannie Mae a Freddie Mac sa počas finančnej krízy dostali na pokraj krachu a musela ich zachraňovať americká vláda. Výška finančnej pomoci dosiahla 187,5 miliardy USD.

Problémom je, do akej miery JPMorgan skutočne zodpovedá za pochybné obchody s hypotekárnymi cennými papiermi. Veľkú časť z nich totiž predali banky Washington Mutual a Bear Stearns, ktoré JPMorgan za podpory vlády prevzala v roku 2008, keď sa počas finančnej krízy dostali do problémov. Šéf JPMorgan Jamie Dimon odmieta, aby jeho banka niesla zodpovednosť za chyby Washington Mutual a Bear Stearns.

JPMorgan patrí medzi veľkých víťazov finančnej krízy. V súčasnosti jej však hrozia súdne spory, čo má negatívny vplyv na povesť banky. Banka tento mesiac varovala, že náklady na urovnanie súdnych sporov môžu presiahnuť 6,8 miliardy USD, ktoré si odložila na tento účel. JPMorgan od roku 2011 už zaplatila 8 miliárd USD na urovnanie sporov.

Banka napriek tomu vlani zarobila 21,3 miliardy USD, čo je najviac v jej histórii.
 

Vyberte región